You are currently browsing the archives for the Γεωργία category.

MicroPoll

Videos

Who's Online

 • 0 Members.
 • 1 Guest.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΕΡΟ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Translate

EnglishFrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanish

Newsletter

Archive for the ‘Γεωργία’ Category

Καλλιεργήστε μόνοι την τροφή σας

Τρίτη, Απριλίου 1, 2014 @ 08:04 ΠΜ
posted by mikromedia

Ολοκληρώνοντας το ντοκιμαντέρ του «A Seed for Change», ο Ελληνολιβανέζος κινηματογραφιστής διηγείται πώς ο ίδιος αποφάσισε να καλλιεργεί την τροφή του…

Print Friendly
Share

Τι θέλουν οι ξένοι;

Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2013 @ 01:02 ΜΜ
posted by mikromedia

Τι θέλουν οι ξένοι;

Μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις βιολογικής παραγωγής και μεταποίησης στον κόσμο είναι η BioFach που πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο στην Νυρεμβέργη. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 2.396 εκθέτες από 129 χώρες ενώ την επισκέφτηκαν 41.500 εμπορικοί επισκέπτες, εκ των οποίων το 43% ήταν εκτός Γερμανίας. Το bostanistas ήταν εκεί! Όχι αυτοπροσώπως, αλλά με εκπροσώπους στους οποίους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Και τι είδαν οι εκπρόσωποι στη Νυρεμβέργη;

Λοιπόν, περίμεναν ότι το ενδιαφέρον για την πρωτογενή παραγωγή και την αντιστροφή του κλίματος στο εξωτερικό θα εκφραζόταν με μία δυναμική κρατική συμμετοχή στην έκθεση. Ένα περίπτερο στο οποίο θα προωθούνταν αυτά τα προϊόντα που ήδη εξάγονται για τα οποία, στα λόγια, το κράτος καμαρώνει όποτε βρει ευκαιρία: λάδι, κρασιά, τυρί, αρωματικά φυτά. Έλα όμως που δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή! Κάποιοι ιδιώτες παραγωγοί και μεταποιητές μετέβησαν φυσικά με δικά τους έξοδα κι ευτυχώς, γιατί εκείνοι έδωσαν μια εικόνα των δυνατοτήτων της ελληνικής παραγωγής.

Οι χώρες, πάλι, που στοχεύουν με αξιώσεις στη διεθνή αγορά και παράγουν ομοειδή προϊόντα, είχαν οργανωμένες κρατικές αποστολές. Μιλάμε για Αλβανία, Ουγγαρία, Αίγυπτο… Όσο για την Τουρκία, ας μην το κάνουμε ζήτημα, έτσι κι αλλιώς φημίζεται για τον τρόπο που προβάλλει την εικόνα της στο εξωτερικό (και βλέποντάς το από τη σκοπιά της, καλά κάνει). Ούτε βέβαια για τις μεσογειακές χώρες.
Οι εκπρόσωποι ένιωσαν άσχημα, στο περιθώριο. «Αυτή η έρημη η ανάπτυξη, πως στο καλό θα έρθει;» αναρωτήθηκαν.

Απάντηση, βέβαια, δεν πήραν, αλλά πήραν απόφαση ότι οι ίδιοι θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται χωρίς να περιμένουν την παραμικρή υποστήριξη. Πήραν σβάρνα περίπτερα, έκαναν γνωριμίες, επαφές και έρευνα αγοράς και ιδού τι ανακάλυψαν ότι μπορούν να εξάγουν στο δικό τους πεδίο (βιολογικά αρωματικά φυτά) σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ινδία και Κίνα:

Τσάι βουνού (sideritis) – Είναι ενδημικό, σε άγρια κατάσταση και υπάρχει μόνο στην Ελλάδα.
Στην Κρήτη το βρίσκουμε και ως μαλοτήρα και στον Όλυμπο ως σκάρδικα.

Δάφνη – Τα φυλλαράκια της που βάζουμε στο φαγητό δεν καλλιεργούνται σε αφθονία, οπότε κάποιος πρέπει να το κάνει και να το πουλήσει στο εξωτερικό.

Τσουκνίδα – Την θέλουν κυρίως για φαρμακευτικούς σκοπούς

Χαμομήλι – Ταπεινό, έχει μια γλυκιά αθωότητα

Φλαμούρι – Τι ξεχωριστή γεύση!

Σινάπι – Για καλές μουστάρδες

Ρίγανη – Η περιζήτητη

Αυτά προς το παρόν και για την BioFach 2014 θα φροντίσουμε να κουρδίσουμε εγκαίρως τους αρμοδίους, ώστε να υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

Print Friendly
Share

Στο εδώλιο κτηνοτρόφοι-μαϊμού

Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2013 @ 03:01 ΜΜ
posted by mikromedia

Ενενήντα δύο κτηνοτρόφοι-μαϊμού στα Γρεβενά, οι οποίοι το 2008 επί υπουργίας Αλέξανδρου Κοντού πήραν παράνομα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και με επιδοτούμενο το επιτόκιο σε ποσοστό 100%, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Γρεβενών.

Οι κατηγορούμενοι, που θα δικαστούν τον ερχόμενο Ιούνιο, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης ιδιαιτέρα μεγάλης αξίας, της απάτης και της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης. Οπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό, έβλαψαν την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου και σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι η ζημιά είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, καθώς ανέρχεται σε 1.620.000 ευρώ.

Η υπόθεση-σκάνδαλο έφτασε στον εισαγγελέα και τη Δικαιοσύνη μόνο μετά τις ενέργειες ενός κτηνοτρόφου της περιοχής, ο οποίος περιμένοντας στο γκισέ της Αγροτικής Τράπεζας Γρεβενών είδε να παίρνουν τα χρήματα με το χαριστικό δάνειο άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με την κτηνοτροφία.

Επίσης άλλοι κτηνοτρόφοι με μικρό αριθμό κτηνοτροφικών ζώων εμφανίζονταν να δανειοδοτούνται για πολύ περισσότερα ζώα, παίρνοντας πολλαπλάσια ποσά. Περιέργως τότε οι αρμόδιες τοπικές αρχές δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον, ενώ στελέχη της κτηνιατρικής υπηρεσίας και της ΑΤΕ συνέδραμαν στην απάτη παρέχοντας ψευδή πιστοποιητικά. Επίσης πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι δεν έγινε διασταύρωση των στοιχείων, όπως προβλέπονταν, από τη βάση δεδομένων που τηρείται στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή τη βάση δεδομένων που τηρείται στη γενική διεύθυνση κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το «κόλπο γκρόσο» στα Γρεβενά δεν θα αποκαλυπτόταν και δεν θα σταματούσε αν ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Μαρκόπουλος δεν επέμενε να ψάχνει τα πράγματα και να φτάσει μέχρι το γραφείο του εισαγγελέα, όπου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και κατά του τότε υφυπουργού Κώστα Κιλτίδη.

Πώς στήθηκε η κομπίνα
Η μεγάλη κομπίνα στήθηκε το 2008 μετά τη δημοσίευση απόφασης στην ΕτΚ για «χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε κτηνοπτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις». Στα γκισέ της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας των Γρεβενών δημιουργήθηκαν… ουρές, καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγέλματος έσπευσαν να πάρουν ζεστό χρήμα που μοιραζόταν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Οι παραπάνω φέρονταν να διαθέτουν βεβαιώσεις της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Γρεβενών με την υπογραφή του διευθυντή της υπηρεσίας ότι κατείχαν κτηνοτροφικές μονάδες και διατηρούσαν ζώα για πάχυνση. Με βάση τις βεβαιώσεις αυτές, έπαιρναν στη συνέχεια από την ΑΤΕ άτοκα δάνεια πενταετούς διάρκειας με την εγγύηση του Δημοσίου και το χαριστικό επιτόκιο. Αν και η Τράπεζα είχε πρόσβαση στο αρχείο με τους κτηνοτρόφους και τα ζώα που είχαν στις εκμεταλλεύσεις τους, δεν γινόταν καμία διασταύρωση και τα δάνεια χορηγούνταν μόνο με τα ψευδή δικαιολογητικά που προσκόμιζαν οι δήθεν δικαιούχοι.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψαν ευθύνες του τότε διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γρεβενών καθώς και του τότε διευθυντή του υποκαταστήματος Γρεβενών της ΑΤΕ οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν σε άλλη ημερομηνία από αυτή των «μαϊμού» κτηνοτρόφων… Μέχρι να γίνει η καταγγελία του κτηνοτρόφου είχαν προλάβει να πάρουν παράνομα τα δάνεια τουλάχιστο 92 άτομα, ενώ εκφράζονται ερωτηματικά για το αν παρόμοιες απάτες στήθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας και αν έγιναν εκτεταμένες διασταυρώσεις των στοιχείων.

Print Friendly
Share

ΙΔΡΥΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ»

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 17, 2012 @ 04:12 ΜΜ
posted by mikromedia

Ίδρυση ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ συνεταιρισμου με την επωνυμία:  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ»

Συγκεντρώθηκαν οι καλλιεργητές GOJIBERRY του νομού Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής και ψήφισαν την ιδρυτική πράξη σύστασης, αποφασίζοντας  τα εξής:

Την ίδρυση Αγροτικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ με το διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ»,

και περιοχή δραστηριότητας τη Δυτική Μακεδονία και τις όμορες σε αυτήν περιφέρειες (Ηπείρου-Θεσσαλίας-Κεντρικής Μακεδονίας).

Ο σκοπός του νέου συνεταιρισμού είναι η προώθηση και η αξιοποίηση των βιολογικών και εναλλακτικών καλλιεργειών, με οφέλη την αειφόρο ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα, μέσω της αξιοποίησης των μοναδικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ελληνική φύση.

Για την επίτευξη των σκοπών του συνεταιρισμού αποφασίστηκε η ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα  της παραγωγικής διαδικασίας, μεταποίησης και εμπορίας της αγροτικής παραγωγής, επενδύοντας στην δημιουργία προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία και εξωστρεφή προσανατολισμό.

Τα τριάντα οκτώ ιδρυτικά μέλη, αποφάσισαν μετά από ψηφοφορία, την ανάδειξη προσωρινής διοικούσας επιτροπής, η οποία εξουσιοδοτήθηκε να επιμεληθεί των απαραίτητων ενεργειών για την νομική σύσταση του συνεταιρισμού και τον ορισμό γενικής συνέλευσης σε εύλογο χρονικό διάστημα, για την ανάδειξη των οργάνων του.

Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο βιοκαλλιεργητή Gojiberry, που επιθυμεί να γίνει μέλος του συνεταιρισμού, με στόχο την οργανωμένη διαχείριση και διάθεση της παραγωγής του, προς όφελος των καλλιεργητών και μελών του, να επικοινωνεί στα παρακάτω τηλέφωνα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ     ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6980943520

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΤΖΙΟΣ   ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6974704409

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΙΑΚΑΣ     ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6936071625

Print Friendly
Share

Ο ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ (ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ) ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ  ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΣΤΙΣ ΣΤΡΕΥΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ  ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ  ΚΑΙ ΤΩΝ  ΚΑΡΤΕΛ.
ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ    ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ  ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Τα προϊόντα που θα διατεθούν αυτή τη φορά είναι
1)         ΑΛΕΥΡΙ από την Ε.Α.Σ. Κιλκίς     .
Αλεύρι 55άρι  για όλες τις χρήσεις σε συσκευασίες των 10 και 25 κιλών
με τιμή πώλησης 55 λεπτα  το κιλό.
2)  ΡΥΖΙ Χαλάστρας .

Ρύζι Καρολίνα σε  συσκευασία των  5,2 κιλών πού   θα διατίθεται προς 5 ευρώ.
Ρύζι κίτρινο  σε συσκευασία των 6,6  κιλών  πού  θα διατίθεται  προς 5 ευρώ
3)       ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  με οξύτητα 0,3 φετινής σοδειάς,
θα διατίθεται σε συσκευασία  5  λίτρων  προς 15 ευρώ
4)       ΜΕΛΙ Κοζάνης
Μέλι ανθόμελο εξαιρετικής  ποιότητας  από παραγωγούς της περιοχής μας
θα διατίθεται  σε συσκευασία των 3 κιλών προς  18  ευρώ
5)  ΠΑΤΑΤΑ  ΔΡΕΠΑΝΟΥ
Πατάτα κιτρινη δρεπάνου προς 30 λεπτα το κιλο
Οι παραγγελίες θα αρχίσουν από Τεταρτη 4/7 /2012  ηλεκτρονικά στο www.ktinotrofoi.gr  και στο agroname.com  και τηλεφωνικά από  Δευτερα 23/7/2012     στο  2461354334  από 9-3

Η  παράδοση  των προιόντων θα γίνει στο χώρο  ανάμεσα στο Σιδ. Σταθμό και  τις αποθήκες  της  Ε.Α.Σ. Κοζάνης  την Κυριακή  29/07/2012 από 9 το πρωί έως 4 το απόγευμα

Print Friendly
Share

Τον Ιούνιο έρχεται η φορολόγηση αγροτεμαχίων

Δευτέρα, Απριλίου 9, 2012 @ 07:04 ΠΜ
posted by mikromedia

Μόνο οι αγρότες θα εξαιρεθούν

Μόνο οι κατ’ επάγγελμα αγρότες θα γλιτώσουν από το φόρο που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση στα αγροτεμάχια.
Πριν τη φορολόγηση, θα γίνει σημαντική αναπροσαρμογή των τιμών τους, ειδικά στις τουρισικές περιοχές, όπου οι εκτός σχεδίου εκτάσεις είναι οικόπεδα.

Όπως γράφει σήμερα το «Κεφάλαιο», η φορολόγηση των αγροτεμανίψν θα γίνει βάσει της εικόνας περιουσιακής κατάστασης ακινήτων που έχει δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν με το νέο φόρο κατοχής ακινήτων, που θα συμπεριλάβει το «χαράτσι» και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, Θα υπάρχει δεύτερος φόρος στα ακίνητα, ανταποδοτικός και θα περιλαμβάνει όλους τους φόρους που επιβάλλουν σήμερα στα ακίνητα οι ΟΤΑ.

newsbeast.gr

Print Friendly
Share

Τα φασόλια Πρεσπών μετά την αναγνωρισιμότητα που έχουν κερδίσει στην ελληνική αγορά τώρα είναι έτοιμα να κερδίσουν και τις αγορές του εξωτερικού. «Βασικός στόχος μας είναι οι εξαγωγές και έχουμε ξεκινήσει ήδη επαφές με ΗΠΑ, Αυστραλία και Κύπρο», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος» κ. Νικόλαος Στεργίου. «Θεωρούμε ότι πρέπει να προχωράμε με σταθερά βήματα για να έχουμε μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα. Είμαστε ένας «υγιής» συνεταιρισμός, με κύκλο εργασιών 4,5 εκατ. ευρώ κάθε έτος και δεν έχουμε χρέη». Ο συνεταιρισμός έχει κάνει πράξη τη συμβολαιακή γεωργία. Σήμερα στην περιοχή των Πρεσπών καλλιεργούνται με φασόλια συνολικά περίπου 10.000 στρέμματα, από τα οποία τα 5.000 ανήκουν στο συνεταιρισμό.

«Στόχος μας είναι να ενταχθεί όλη η περιοχή των Πρεσπών στο συνεταιρισμό μας γιατί έτσι θα γίνει καλύτερη διαχείριση του προϊόντος και θα σταματήσει το πρόβλημα με τις «ελληνοποιήσεις». Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και για να το αντιμετωπίσει ο συνεταιρισμός έχει προχωρήσει στην τυποποίηση του προϊόντος σε συσκευασίες των 250 και 500 γραμμαρίων, όπως επίσης 3 και 5 κιλών», τονίζει ο κ. Στεργίου και προσθέτει: «Τα φασόλια του συνεταιρισμού μας είναι πιστοποιημένα. Ο έλεγχος είναι από τη σπορά μέχρι το ράφι. Ο συνεταιρισμός έχει 30 παραγωγούς μέλη. Διακινεί περίπου το 51% του προϊόντος που παράγεται στην περιοχή των Πρεσπών, δηλαδή 1.500 τόνους κάθε έτος. Τα φασόλια Πρεσπών για τις εξαιρετικές τους ιδιότητες και την ποιότητα τους, έχουν χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) για την καταγωγή, παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ο συνεταιρισμός μας μπορεί να πουλάει φασόλια με την ονομασία Πρεσπών».

Ιδιαίτερα σημαντικής σημασίας είναι η λήψη μέτρων και η συνεχής προσπάθεια από τον Α.Σ. «Πελεκάνος» και τα μέλη του για τη διατήρηση και αποκλειστική καλλιέργεια του ντόπιου γενετικού υλικού. Βεβαίως, τα φτωχά σε ασβέστιο εδάφη και το μικροκλίμα των Πρεσπών είναι οι κύριες αιτίες των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών (λεπτόφλουδα φασόλια, πλούσια σε ενέργεια, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες) των φασολιών Πρεσπών. Επίσης, η καλλιέργεια φασολιού των Πρεσπών έχει ενταχθεί στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης από το 2004 – σύμφωνα με τα AGRO 2.1 KAI 2.2 – που περιλαμβάνει κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής και κανόνες φιλοπεριβαλλοντικής άσκησης, όπως η μείωση στο ελάχιστο των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. «Στόχος μας είναι να παράγονται ασφαλή ποιοτικά προϊόντα και να επιτυγχάνεται η άριστη διαχείριση του περιβάλλοντος και ειδικότερα στην περιοχή μας που είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός», αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Με τη μηχανική γεωργία που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλες τις καλλιεργούμενες εκτάσεις παραγωγής φασολιών έχει επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ παράλληλα έχει δοθεί έμφαση στα θέματα ποιότητας, με την επιλογή του σπόρου, τον περιορισμό της λίπανσης και της χρήση μόνο των απολύτως απαραίτητων και μάλιστα φιλικών στο περιβάλλον και τον άνθρωπο φυτοφαρμάκων.

Όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού έχουν γίνει από κεφάλαια των μελών του. Εξαίρεση αποτελεί η ένταξη στο επενδυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την κατασκευή Διαλογητηρίου – Συσκευαστηρίου – Αποθήκης Οσπρίων. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2007. Το σύνολο των κτιριακών υποδομών (χώρος παραγωγής, εκθετήριο και χώροι γραφείων) και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου (αποθηκευτικοί χώροι, γεφυροπλάστιγγα, χώρος υποδοχής προϊόντων, χώροι στάθμευσης κλπ), υπερέβησαν το 1.000.000 ευρώ ως κόστος εγκατάστασης, ενώ στο σύνολό τους ολοκληρώθηκαν το 2008.

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος κύλησε πολύ ομαλά και οι πωλήσεις, παρά την οικονομική κρίση, ήταν πολύ καλές. Όσον αφορά την τιμή παραγωγού φέτος έφτασε στα 3 ευρώ το κιλό. Ο συνεταιρισμός έχει ξεκινήσει από το 2004 συμβολαιακή γεωργία, δηλαδή οι πωλήσεις γίνονται κάθε χρόνο πριν φυτευτεί το προϊόν. «Έχουμε κάνει προγραμματισμό με τις εταιρείες που συνεργαζόμαστε και γνωρίζει ο παραγωγός τι θα φυτεύει και πόσο θα πουλήσει το προϊόν του. Στην λιανική αγορά συνεργαζόμαστε μόνο με ένα σούπερ μάρκετ της Βορείου Ελλάδας γιατί η φιλοσοφία μας είναι να υπάρχει άμεση επαφή των συνεργατών μας με τον Έλληνα καταναλωτή. Έτσι σε κάθε νομό έχουμε αντιπροσώπους που δίνουν το προϊόν μας σε μικρά μαγαζιά (παντοπωλεία, μανάβικα κ.α.)», αναφέρει ο πρόεδρος του Α.Σ. «Πελεκάνος».

Σταύρος Παϊσιάδης
agrotypos.gr

Print Friendly
Share

Μια καινοτομία προς όφελος των κτηνοτρόφων της χώρας εισάγει το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις», η ψήφιση του οποίου αναμένεται στη βουλή, εντός των επόμενων ημερών. Πλέον, οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα απευθείας στις λαϊκές αγορές.

Η συγκεκριμένη καινοτομία αναμένεται να υιοθετηθεί έπειτα από πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Πεβερέτο, να τη χαρακτηρίζει πολύ θετική, μιλώντας στο paseges.gr.

Θυμίζουμε ότι με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη βουλή ο κ. Πεβερέτος είχε δηλώσει: «Το νομοσχέδιο κινείται προς την κατεύθυνση επίλυσης των γραφειοκρατικών θεμάτων χωρίς ωστόσο να μπαίνει στον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία».

Συγκεκριμένα, για το θέμα ο ΣΕΚ πρότεινε τα εξής: H παράγραφος 10 να διαμορφωθεί ως ακολούθως: «Φορείς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επιτρέπεται να διαθέτουν γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα ζωικά προϊόντα εντός των λαϊκών αγορών, τηρουμένων, κατά τη μεταφορά και τη διαδικασία πώλησης αυτών, των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων και αφού εφοδιαστούν προηγουμένως με την απαραίτητη άδεια, που εκδίδεται από την οικεία Περιφερειακή Ενότητα, βάσει των κειμένων διατάξεων περί διάθεσης προϊόντων στις λαϊκές αγορές».

Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με τους φορείς των κτηνοτρόφων, αναμένεται να συμβάλλει θετικά στη δυνατότητα διάθεσης των γαλακτοκομικών προϊόντων των ελλήνων παραγωγών, αλλά και να ωφελήσει τους καταναλωτές που θα μπορούν πλέον νααγοράζουν υγιεινά, προϊόντα απευθείας από το… στάβλο.

Αλέξανδρος Μπίκας

Print Friendly
Share

Τι επιβαρύνονται για την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ οι αγρότες το 2012

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2012 @ 10:02 ΠΜ
posted by mikromedia

Από τα 562,44 ευρώ ξεκινούν και κλιμακώνονται μέχρι τα 1.587,24 ευρώ οι νέες ασφαλιστικές εισφορές (σε ετήσια βάση) των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ σύμφωνα με τον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός.

Αν ανατρέξει κανείς στον αντίστοιχο περσινό πίνακα θα διαπιστώσεις ότι οι εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν για το 2012 οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ είναι αυξημένες από 26,01 ευρώ έως 74,61 ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον πίνακα για το 2012 οι νέες ασφαλιστικές εισφορές έχουν ως εξής:

 • 1η Κατηγορία: 562,44 ευρώ (διαφορά σε σχέση με το 2011 – 26,10 ευρώ)
 • 2η Κατηγορία: 691,68 ευρώ (διαφορά σε σχέση με το 2011 – 32,46 ευρώ)
 • 3η Κατηγορία: 827,28 ευρώ (διαφορά σε σχέση με το 2011 – 38,82 ευρώ)
 • 4η Κατηγορία: 1.015,44 ευρώ (διαφορά σε σχέση με το 2011 – 47,82 ευρώ)
 • 5η Κατηγορία: 1.215,24 ευρώ (διαφορά σε σχέση με το 2011 – 56,97 ευρώ)
 • 6η Κατηγορία: 1.401,96 ευρώ (διαφορά σε σχέση με το 2011 – 65,85 ευρώ)
 • 7η Κατηγορία: 1.587,24 ευρώ (διαφορά σε σχέση με το 2011 – 74,61 ευρώ)

Ο ασφαλιστικές εισφορές το 2011 είχαν ως εξής:

 • 1η Κατηγορία 536,34 ευρώ
 • 2η Κατηγορία: 659,22 ευρώ
 • 3η Κατηγορία: 788,46 ευρώ
 • 4η Κατηγορία: 967,62 ευρώ
 • 5η Κατηγορία: 1.158,27 ευρώ
 • 6η Κατηγορία 1.336,11 ευρώ
 • 7η Κατηγορία: 1.512,63 ευρώ

http://www.agrotypos.gr

Print Friendly
Share

Πρωτιά στη βιολογική καλλιέργεια για τα Γρεβενά

Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2012 @ 01:01 ΜΜ
posted by mikromedia

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστή ως η μανιταρούπολη της Ελλάδας, όμως, ο Νομός Γρεβενών έχει πλέον έναν ακόμη λόγο να …. πανηγυρίζει, αφού βάσει επίσημων στοιχείων έχει τα ηνία και στη βιολογική γεωργία.

Το 14% της παραγωγής στην περιοχή είναι βιολογικά προϊόντα, όταν ο μέσος όρος στην υπόλοιπη χώρα δεν υπερβαίνει το 4,5%. Η βιολογικά καλλιεργούμενη έκταση στην περιοχή ανέρχεται στα 56.000 στρέμματα και ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών διαμορφώνεται σε 216 άτομα, στους οποίους προστίθενται και άλλοι 50 κτηνοτρόφοι (400 βοειδή, 12.000 αιγοπρόβατα και 700 χοιρομητέρες).

Βασικός προσανατολισμός των βιοκαλλιεργητών είναι οι ζωοτροφές, που τροφοδοτούν τις 60 βιολογικές μονάδες στην περιοχή, με στόχο κυρίως την παραγωγή βιολογικού γάλακτος, αλλά και κρέατος, έστω και σε μικρότερες ποσότητες. Περαιτέρω, βιολογικά καλλιεργούνται όσπρια και σιτηρά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Πασχάλης Χαρούμενος απέστειλε επιστολή στο επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία ζητά να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα του καταμερισμού των πιστώσεων του μέτρου 2.14. «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» ανά περιφέρεια, όπως αυτό εφαρμόστηκε και στο προηγούμενο που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το σύνολο των πιστώσεων στο μέτρο που προκηρύχθηκε, ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, ποσό που ο κ. Χαρούμενος χαρακτηρίζει μικρό για όλη την χώρα, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η δυναμική που παρουσιάζει η βιολογική γεωργία στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιτάσσει την γενναία χρηματοδότησή της, ώστε να συνεχιστεί η έντονα ανοδική πορεία της παραγωγής βιολογικών προϊόντων.

parapolitika.gr

Print Friendly
Share